Ceuso

 

CEUSOAzienda Agricola Ceuso

Calatafimi Segesta

 

Op 5 mei 1860 vertrekt vanaf de kust van Ligurie het patriottische legertje ( “de 1000”) dat door Garibaldi, voorvechter van de Italiaanse eenwording, bij elkaar geraapt is. De troepen gaan aan land in Marsala, in het noordwesten van Sicilie. Al na drie dagen stuiten de “Garibaldini” in de buurt van Calatafimi, vlakbij de tempel van Segesta, op het leger van de koning van Bourbon, de toenmalige heerser over Napels en Sicilie.

De slag bij Calatafimi levert meteen de eerste overwinning op voor Garibaldi. Met de beroemde uitspraak “of we laten Italie ontstaan, of we sterven” tekent hij hier voor de geboorte van het huidige Italie.ceuso

De omgeving van Calatafimi staat voor onbedorven heuvels en schone landbouw. Het is de bakermat van de beschaving van de Elimiers, die de streek koloniseerden vanuit Griekenland. Zij hebben ons de prachtige tempel van Segesta (4e eeuw voor Chr.) nagelaten en het spectaculaire theater, dat –goed geconserveerd- nog steeds in gebruik is.

In deze streek ontstaan de wijnen van Ceuso, een familiebedrijf dat ambachtelijk vakmanschap combineert met geavanceerde technologische kennis, in het voetspoor van de hier 2500 jaar oude kunst van het maken van wijn.

Vandaag de dag worden de wijnen van Ceuso over de hele wereld geëxporteerd. Talloze bezoekers komen een kijk nemen bij de oude “baglio”, waar de kelders zich bevinden, om kennis te maken met het vinificatieproces. Maar vooral ook om de wijnen te proeven onder het genot van heerlijke streekgerechten, in een hartelijke sfeer waarvoor Francesco Vallone en de broers Melia garant staan.

website: www.ceuso.it