Don Saro

Adem en tijd

 

Dit zijn de onderscheidende karaktereigenschappen van de 40 hectare wijngaarden van Don Saro.

Het heeft tijd gekost om het terrein te vormen;  tijd om onze wijnstokken hun sterke en zelfverzekerde karakter te geven dat voortkomt uit de door lava overspoelde bodem, en wat het leven van alle aanwezige natuur bepaalt.Don Saro

Het bedrijf werd opgericht in het Arrigo-district, op de hellingen van de Etna, in het prachtige gebied van Linguaglossa. De legende wil dat de naam van dit gebied voortvloeit uit de tongvorm van de vallei (‘lingua’ is Italiaans voor tong)  en van de zeven tongen van lava waar volgens de overleving de  stad op gebouwd werd.

Voor de eigenaar,  Rosario Puglia, heeft de tijd ervaring en de passie overgedragen van zijn voorouders, die altijd hebben getracht om druiven bij uitstek geschikt te maken om volle en verfijnde wijnen te kunnen voortbrengen.

Sinds het jaar 2000 is het wijndomein van  Don Saro letterlijk herboren uit de as van de Etna.

 

“Alles in dit land wordt beïnvloed door de stemming van de berg en zijn adem”.

In feite is ademhaling  een ander fundamenteel bestanddeel van de wijn: de adem van de berg die doordringt in  alles en wat de moed en de kracht geeft om te groeien, samen met de adem van de zee die het klimaat beïnvloedt en haar geur aan de wijngaarden geeft.

Maar ook de  adem van een onstuimige Don Saro wijn, die moet worden gedecanteerd alvorens te worden geproefd.

In feite, na te zijn vrijgelaten in het glas, dient deze wijn geduldig te rusten, om al zijn aroma’s te verzamelen en als herboren uw smaakpapillen zal beroeren.

Belangrijke dingen beginnen met een adem: we worden geboren en beginnen met onze eerste ademhaling. Adem komt van het leven en IS het leven. Dit geldt ook voor de ware inheemse druivenrassen waar deze wijnen van worden gemaakt: Mascalese, Nerello Cappuccio, Nero d’Avola, Insolia, Manella, Catarratto en Chardonnay.

Alle Don Saro wijnen belichamen de ware en wilde geur van het leven.

 

In 2007 werd de wijnmakerij gemoderniseerd. Zo werden roestvrij stalen tanks en eiken vaten voor de rijping van de wijn aangeschaft . Eeuwenoude tradities met gecombineerd met nieuwe technologieën die essentieel zijn voor een sterke concurrentiepositie in een wereldwijde markt.

Traditie en innovatie zijn altijd de gidsen van Don Saro.

Dit proces, dat eeuwen geleden begonnen is met  de niet te bevatten adem van de natuur, stroomt vandaag in onze belangrijkste wijnen.

Eeuwen geschiedenis, uitbarstingen, lava, zee, zon en de geuren zijn ingesloten in onze flessen en klaar om uit te barsten op uw tafel, want het is hier dat de cyclus eindigt.

Deze lange en boeiende reis eindigt met een beeld, u en een glas van onze wijn.

Maar voordat je het proeft, haal  je eerst diep adem …

 

website: www.cantinedonsaro.com