Gambino

Gambino

Azienda Agricola  Gambino

 

Linguaglossa

De meest markante wijnpercelen vinden we op de hellingen van de Etna tussen de 500 en 1400 meter. De wijnen die hier geproduceerd worden hebben de eerste DOC (Denominazione di Origine Controllata) van Sicilie gekregen, in 1968. Maar de band tussen vulkaan en wijn is al oeroud en gaat zo’n 4 à 5000 jaar terug. De waarschijnlijk oorspronkelijk wilde druiven werden gecultiveerd door de mediterrane volken die zich op het eiland vestigden. Aan de Feniciers en later de Grieken hebben we de methoden te danken die ervoor zorgden dat de wijn furore maakte in het hele Middellandse Zeegebied

De druiven en de wijn van de Etna ontlenen hun eigenschappen aan de unieke klimaat- en bodemomstandigheden. Op de wat hoger gelegen terreinen treden tussen dag en nacht temperatuurverschillen op, die in de zomermaanden kunnen oplopen tot wel 15 graden. Deze wisselingen hebben grote invloed op het rijpingsproces en bepalen kleur, aroma en smaak van de wijnen. De vulkanische bodem is rijk aan potasse en zorgt voor een gunstige verhouding tussen zuur en zoet.

Het territorio van de Etna is uniek en fascinerend. De wisselwerking tussen de mens en de schitterende, maar gecompliceerde omgeving is weerbarstig. Landbouwactiviteit is hier bij uitstek een synthese van inspanningen door de eeuwen heen. Wat telt is ervaring, volharding en een blik op de lange termijn.gambino etna

Het bedrijf van Gambino ligt 900 meter hoog op de noordoostelijke flank van de Etna, op de grens van waar in enologisch opzicht nog activiteit mogelijk is. Bepalende factoren voor de wijnen, die Gambino hier produceert, zijn het bergachtige klimaat, de rijke bodem, de autochtone druivenrassen en de specifieke wijnbouwtechniek.

Op deze locatie is alles extreem: de regen, de temperatuur, de bodem, de wind en de zon. De beslissingen die genomen moeten worden in de wijngaard en in de kelders zijn vaak buitengewoon ingrijpend, maar resulteren ook in de buitengewone wijnen die op deze prachtige plek geboren kunnen worden. Het familiebedrijf Gambino koestert deze omgeving en interpreteert die in zijn wijnen. Aan bezoekers presenteert Gambino zich authentiek en eerlijk, met een eindeloze gastvrijheid.

Genieten te midden van hooggelegen wijngaarden en couleur locale: een belevenis om nooit te vergeten. In de suggestieve en unieke omgeving waarin Gambino gelegen is organiseert het bedrijf wijnproeverijen onder het genot van locale delicatessen en onder begeleiding van eigen sommeliers. U bent welkom in Uw eentje, maar er kunnen groepen tot 180 personen terecht. Gambino heeft veel ervaring met proeverijen en organiseerde zelfs gelegenheden voor bedrijven als Bosch, ING Direct, Vodafone, Sony Ericsson en Nokia! De combinatie van het landschap, met zijn schitterende uitzichten, en de gastronomische verwennerij vormt de perfectie lokatie voor een plezierige enologische ontdekkingsreis.

Website: www.vinigambino.it