Maggio Vini

logo maggioviniAl meer dan een halve eeuw verbindt Maggio vol passie zijn liefde voor het eigen territorio met technologische vernieuwing, met als doel om met respect voor de natuur Siciliaans kwaliteitswijnen voort te brengen die uitdrukking geven aan de bodem waaruit ze zijn voortgekomen. De familiegeschiedenis voortzettend zijn Massimo en Barbara Maggio erin geslaagd om de verschillende voorwaarden voor succes met elkaar te verbinden: ervaring, traditie, vernieuwing, kennis van vinificatie en rijping van hun wijnen. De cantina en de percelen van de familie Maggio bevinden zich in de omgeving van Ragusa, in het zuidoosten van Sicilie. Dit is het klassieke gebied waar de Cerasuolo di Vittoria vandaan komt, de prestigieuze rode wijn die vanwege zijn excellente kwaliteit als eerste en tot nu toe enige Siciliaanse wijn het DOCG-predikaat heeft gekregen en die beschouwd wordt als hoogtepunt van de Siciliaanse enologie.

De landerijen van de familie Maggio liggen bij Vittoria, een stad die in 1607 gesticht werd door gravin Vittoria Colonna. De plaats ligt in een grote, weelderige vlakte waar 2600 jaar geleden Camarina werd opgericht als kolonie van Siracuse. De inspanningen van Vittoria Colonna zorgden ervoor dat de vruchtbare vlakte beter in gebruik kon worden genomen. Behalve op groenten, graan, noten en olijven legde men zich vooral op de druiventeelt toe, en binnen korte tijd ontwikkelde de verlaten streek zich tot een van de meest welvarende van oostelijk Sicilie. In de 17e eeuw groeide de wijnbouw enorm en werd onder andere Malta een belangrijke afnemer.

Foto proeverij

Aan het eind van de 19e eeuw werd de streek echter getroffen door de beruchte fillossera-epidemie, die driekwart van de druivenaanplant verwoestte.

Pas in het begin van de 20e eeuw lukte het de boeren om de wijnbouw helemaal opnieuw op te zetten, met als eclatant resultaat de toekenning van het DOCG-predicaat in 1973 aan de Cerasuolo di Vittoria.

Eén ding is absoluut zeker: wijn maken is de passie van Maggiovini! Alle energie en toewijding die daar het hele jaar door in geinvesteerd wordt raakt onmiddellijk vergeten als ze met klanten aan tafel zitten en hun waarderende woorden horen. Over de structuur van de Nero d’Avola, het geurenboeket van de Frappato, over het ronde karakter van de Cerasuolo di Vittoria classico. Juist de liefde voor wat ze doen motiveert ze om de bedrijfsfilosofie met de klanten te delen – datgene wat ze hun “bestaansreden” noemen: wijn maken met hartstocht door op een moderne manier om te gaan met wat de tradities hen geleerd hebben, met respect voor de natuur.

Website’s: www.maggiovini.com
                www.vignadipettineo.it